mysli-rozdarte portal

Temat: garam masala, kurczak i pomidory
twoje zadanie jest prostsze niz sie wydaje...
garam masala zawiera b czesto kumin i kolendre wiec nie musisz sie
tym martwic


Ja proponuje tak: prosciej byc nie moze

potrzebujesz obok wymienionych: imbir, czosnek, chilli (najlepiej w
proszku), kurkume (dwie ostatnie nie sa skladnikiem klasycznych
masali)

mozesz tez dodac tamarinde lub sok z cytryny (dobrze jest lekko
zakwasic, poza pomidorami)

cebula drobno posiekana, zeszklic, dodac czosnek i imbir , posmazyc
troche
dodac garam masale, chilli, i kurkume - podsmazyc do wydobycia
aromatow
wrzucic kurczaka, obsmazyc, (mozna dodac troche wody/bulionu po
minucie smazenia ) dodac sol, dusic przez jakis czas

dodac pomidory, pod koniec zakwasic cytryna, tamarynda


czas duszenia zalezy od tego, czy uzywasz piersi, czy kurczaka z
koscia - wg mnie do curry tylko z koscia - ale tego chyba nie musze
Ci tlumaczyc ;))

dodanie swiezo zmielonej kolendry i kuminu dodatkowo wzbogaci
aromat, ale jak sie bardzo spieszysz to bez tez OK

jesli masz liscie curry, dodaj na poczatku duszenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,91588961,91588961,garam_masala_kurczak_i_pomidory.html



Temat: indyjskie przyprawy
nie zrozumiałeś
rozmowo toczy sie o HINDUSKICH przyprawach
o pożądnych mieszankach CURRY
o mieszankach Garam masala
o TANDORI MASSALA
o pachnacej oblędnie KOLENDRZE jakiej nawet KAMIS nie ma
i tak dalej ......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2705761,2705761,indyjskie_przyprawy.html


Temat: do znawców kuchni hinduskiej
Gość portalu: ania_m napisał(a):


podany przepis na tandoori
> indyjskiej tesciowej oparty na gotowcu pt garam masala

Z tego co czytałam, nie ma jednej jedynej mieszanki garam,róznią się
składem i niemal kazda rodzina robi inaczej, więc gotowiec czy
niegotowiec - jakie ma znaczenie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,78372041,78372041,do_znawcow_kuchni_hinduskiej.html


Temat: Nie umiem doprawiać! Pomocy!
kilka moich wyprobowanych zasad:
- dodanie soli poglebia smak kwasny
- na pomidory mozna tez nasypac szczypte cukru
- czosnek dodaje na kilka minut przed koncem gotowania sosu np.pomidorowego
- swieze ziola lepiej zmakuja jak sa ciete nozyczkami a nie siekane nozem
- pryprawy korzenne warto leko pogdrza na oleju i nie wsypywac ich do potrawy
tuz przed podaniam (wyjatkiem jest garam masala)
- sol gruba jest mniej slona niz sol mialka
- dodawanie soli na roznych etapach gotowania potrawy daje rozne wyniki
- sol czosnkowa/czosnek suszony nie zastapia czosnku swiezego - daja natomiast
potrawie ciekawego smaku

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14801687,14801687,Nie_umiem_doprawiac_Pomocy_.html


Temat: mam garam masala
mam garam masala
i nie zawaham się go użyć

Tylko do czego? Z czym? I jak?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,84475804,84475804,mam_garam_masala.html


Temat: do czego garam masala?
do czego garam masala?
Kupiłam wczoraj tą przyprawę, bo nazwa znajoma, a teraz nie wiem do
czego najlepiej ją wykorzystać. Chyba do jakiś dań indyjskich?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,70339878,70339878,do_czego_garam_masala_.html


Temat: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA
TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA
1 kg piesi z kurczaka
1 mała grubo posiekana cebula
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżka soku z cyteryny
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka zmielonej cholendry
1/2 łyżeczka zmielonego kminu - nie kminku [cummin]
1 łyżeczka garam masala - patrz przepis na KURCZAKA TANDOORI
1 łyżka mielonych migdałów

Pokroić kurczaka na kawałki wielkości "na jeden ząb".
W malakserze zrobic jednorodną paste z cebuli, czosnku, imbiru oraz soku z
cytryny. Polączyć z pozostałymi skladnikami i marynowac kurczaka przez
conajmniej 2 godziny, lub przez noc, w lodowce.

Nałożyć kurczaka na bagnety do rożna i grilowac na gazowym, elektrycznym lub
węglowym grilu. Podawać z chlebem chapati lub naan.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,673945,673945,TIKKA_KEBAB_SZASZLYK_Z_KURCZAKA.html


Temat: Na Ostatnią Literę Filmu...
Garam Masala
Źródło: topranking.pl/954/na,ostatnia,litere,filmu.php


Temat: przyprawa graham masala- co to jest? czym zastąpić
Garam masala jest to mieszkanka czarnego pieprzu, kolendry, kminku, cynamonu,
kardamonu i gozdzikow powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i dostepna w
hypermarketach...

ale nie wszędzie są hipermarkety...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27307196,27307196,przyprawa_graham_masala_co_to_jest_czym_zastapic.html


Temat: suszone pomidory raz jeszcze- zalewa
W tym roku przerobiłem ok. 30 kg. Limy na suszone, a robię te zaprawy od trzech lat.
1. Suszenie - pozbyć się 70-75% wody.
2. W trakcie suszenia solimy - wg. uznania
3. Zalewa - po degustacji dosalamy lub nie, na każdy słoik wlewamy jedną łyżkę
octu winnego(do osobnego naczynia jedną łyżkę stołową szlachetnego octu winnego
-ile słoików tyle łyzek -i tam, dodajemy przyprawy i ewentualnie sól), później
małą łyzeczką wlewam to do słoików, uzupełniam oliwą z oliwek i krótko pasteryzuję.
4. Przyprawy - wg uznania, ja używam: bazylię suszoną, oryginalne chili
Indyjskie, czosnek suszony w płatkach, garam masala (czasami).
5, Pomidory w słoiku są przekładane świeżym czosnkiem i bazylią - świeży czosnek
polski, który jak się kroi to sok cieknie po palcach.
Suszenie w piekarniku to ostateczność - najlepsze efekty - suszarki do grzybów -
zresztą po ok. 20 kg. nabierzecie wprawy

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,69505798,69505798,suszone_pomidory_raz_jeszcze_zalewa.html


Temat: przyprawy kuchni indyjskiej
Poza tradycyjnym curry uwielbiam smak mieszanki garam masala, w której skład
wchodzą zazwyczaj zmielone: kminek, kolendra, kardamon, cynamon, gozdziki i
pieprz. Mniam!! Najlepiej po Pakinstańsku z jogurtem. Nie należy też zapominać
o tandoori masala, która zawiera kolendrę, kminek, czosnek, imbir, mango,
mietę, paprykę, dużo chili i barwnika (czerwonego). Ale jak dla mnie tandoori
jest trochę zbyt ostra, choć to się pewnie da wyregulować robiąc samemu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13964280,13964280,przyprawy_kuchni_indyjskiej.html


Temat: dobre przepisy z użyciem frytkownicy!
wg mnie najlepsze sa dania indyjskie np 1.pakoras czyli kawalki papryki,
kalafiora, plasterki ziemniaka, kazdy zanurzone w gestym ciescie
nalesnikowym/moze byc z maki ciecierzycowej lub zwyklej z dodatkiem przypraw
(chilli, garam masala) i smazone w glebokim oleju, lub 2. samosas, czyli
warzywne lub miesno-warzywne pierogi rowniez smazone w ten sposob. nie nalezy
zapomniec o wyjmowaniu ich z frytkownicy prosto na papierowy recznik, jezeli
znasz angielski wpisz pakoras recipe lub samosas recipe, smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,34160250,34160250,dobre_przepisy_z_uzyciem_frytkownicy_.html


Temat: TIKKA KEBAB - SZASZŁYK Z KURCZAKA
Maurycy:) dales czadu:). Powiedz, jestes kucharzem czy milosnikiem amatorem?
Mysle ze nie tylko ja bylabym chetna do sprobowania Twoich potraw:)
Kurczak tandorii brzmi zachecajaco, ale przeraza mnie troche zrobienie garam-
masala. Czy myslisz ze mozna kupic gotowy w sklepie? Podobnie nie jestem pewna
z tymi pastami jakie sa potrzebne, czosnkowa i imbirowa, a olejek musztardowy?
Czy moge to nabyc w regularnym "groceries store"? Prawde mowiac mam przpis na
tego kurczaka ale wyglada jakby latwiejszy w wykonaniu:), chociaz sama nie wiem.
Dzieki tez za przepis na szaszlyki, robie sie naprawde glodna:)

Pozdrawiam:) muzaaa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,673965,673965,TIKKA_KEBAB_SZASZLYK_Z_KURCZAKA.html


Temat: Curry z pieczarkami i jajkami
Curry z pieczarkami i jajkami
GENIALNE TYLKO NIE WYCHODZI MI TAK JAK NA ZDJĘCIU I NIE WIEM KIEDY DODAĆ
GARAM MASALA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28112357,28112357,Curry_z_pieczarkami_i_jajkami.html


Temat: Co to za przyprawa?
garam masala?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,100771042,100771042,Co_to_za_przyprawa_.html


Temat: jutro robię wieczorek indyjski...
zaopatrz sie w pasy firmy 'pataks' albo 'sharwood'

nie wiem co to jest kurczak w sosie garam masala - chyba chodzi ci o
sos curry - garam masala to mieszanka przypraw ( z reguly bez
chilli i kurkumy), ktora wchodzi w skald sosu curry

ja zwykle podaje z wszelkimi curry pappadums (smazone na glebokim
oleju, kupowane w supermarkecie ;))

ponadto wszelkiego rodzaju raitas (salatki)sa dobre - pomidory z
cebula, kminem i zielonym chilli
ogorki z jogurtem sola i kolenrda swieza
jogurt z zielonym chilli i cebula (ja daje dymnke - bomba!)

warto tez dac pikle (dla hard corowcow) i chutneje dla pan ;))
(mango i lime pickles sa moim zdaniem najlepsze)

mozesz podac tez jakies warzywa na cieplo - w mleku kokosowym lub
curry (moze byc w jogurcie) okraszone przesmazonymi na oleju
gorczycza, liscmi curry, czosnkiem...orzechy nerkowce tez moga byc
dodane


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,73971957,73971957,jutro_robie_wieczorek_indyjski_.html


Temat: do warszawiakow
polecam wam sklep klif na okopowej - jakiez tam sa roznosci na samie. nie
jest tanio, ale w takim sklepie nie kupuje sie zwyklych rzeczy, tylko te
niezwykle.

pasztety z oliwek, 100 rodzajow oliwy, octu balsamicznego, makarony
bazyliowe, paprykowe, pomidorowe, szpinakowe, suszone pomidory w oliwie,
garam masala, chalwa z orzechow pistacjowych i wiele innych cudenkow na
kiju - wybor wege ogromny.


Źródło: topranking.pl/1205/do,warszawiakow.php


Temat: Pierw przyprawa, czy potrawa
poszukiwaczsmaku napisał:

> Przyprawa najpierw.
>
> Curry można wszak przygotować z kurczaka, ryby, owoców morza (a
pewnie jeszcze
> innych składników). Nie jest to nazwa potrawy, tylko mieszanki
przypraw



?????????????


a mnie mowiono, ze curry (kari) to potrawa, do ktorej uzywa sie
mieszanki przypraw zwanej garam masala
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99877658,99877658,Pierw_przyprawa_czy_potrawa.html


Temat: tradycjonaliści:-(
a z drugiej strony medalu sa
ludzie, tacy jak moja kolezanka. Mieso, niezaleznie od jakosci, zawsze marynuje
przez dni nascie, w mieszance oliwy, wina, bazylii, oregano i co jej tam jeszcze
w rece wpadnie (np. kmin, garam masala), niesamowitej ilosci czosnku. Warzywa sa
zawsze z grilla. Jak salatka z pomidorami to jedynie grecka. Pytalam kiedys czy
nie szkoda jej marynowac pieknej poledwicy, bo przeciez marynata jest po to,
zeby uzdatnic nieszczegolne kawalki miesa.....

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,82514157,82514157,tradycjonalisci_.html


Temat: Jak surowka pasuje do pulpetow w sosie curry?
chodzilo mi o rozroznienie zoltego proszku curry sprzedawanego w polskich
sklepach pod nazwa curry i garam masala. Smak nie jest ten sam, nawet po
dodaniu kurkumy do garam masala. Wydaje mi sie, ze ten zotly proszek nie
zawiera cynamonu...

Ja dodaje cienka slodka smietanke to niektorych curry. Nauczylam sie od
tesciowej, ktora, jak wiesz nie jest specjalistka w daniach z poludnia Indii.
Wydaje mi sie, ze to moga byc przerobione przepisy, oryginalnie z mlekiem
kokosowym...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,48868590,48868590,Jak_surowka_pasuje_do_pulpetow_w_sosie_curry_.html


Temat: Ghee
Wiesz co? To moze zacznij od klasycznego kurczaka curry?
Jesli mieszkasz w wiekszym miescie np. w Warszawie, to
problem pt jak skombinowac garam masala masz z glowy. W
duzych supermarketach (w Warszawie z cala pewnoscia
widzialam w Sezamie na Marszalkowskiej kolo McDonalda)
mozesz nabyc paste garam masala w sloikach (niestety nie
pamietam jak sie nazywa firma- chyba hest hinduska -
sloiki sa ok 250-300gram). W jednej lyzce marynujesz
przez pol godziny kawalki kurczaka (1 piers), kroisz
drobniutko albo miksujesz 2-3 cebule, przyrumieniasz,
dodajesz okolo tyzki pasty garam masala, wrzucasz do tego
puszke pulpy pomidorowej (puszke wielkosci standardowej
puszki groszku Bonduelle) - nie przecieru!!!, czekasz az
sie ladnie polaczy w gotowaniu, dodajesz kuczaka, dusisz
jakies pol godziny na malym ogniu mieszajac. Podawaj z
ryzem (najlepiej Basmati - w POlsce jest drogi-wiem...),
posypane pietruszka (w wiersji oryginalnej koledra)
Proste latwe i przyjemne...
Smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,6791973,6791973,Ghee.html


Temat: jeszcze kalafiory...
Ja robie curry indyjskie z kalafiorem: smaze/dusze rozyczki kalafiora, groszek,
sos pomidorowy, okre, ziemniaki, wszystko doprawione garam masala i innymi
przyprawami, do tego wiorki kokosa.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,43976527,43976527,jeszcze_kalafiory_.html


Temat: Indie
Garam Masala to mieszanka przypraw, bardzo charakterystyczna dla kuchni Indii. W
jej skład wchodzi klkanaście przypraw, w tym cynamon, kardamon, kminek indyjski
(nie mylic z naszym), pieprz cayenne, kolendra i in. Prawdziwy hidus nigdy nie
kupuje gotowej mieszanki tylko robi ja samodzielnie, u nas można ją dostać w
specjalistycznych sklepach (np w sklepiku przy barze Samira przy Bibliotece
Narodowej). Niestety w Polsce nadal jest ciężko z orientalnymi przyprawami, ja
swoje przywożę z Londynu albo ratuję się sklepami z orientalną żywnością.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,27344320,27344320,Indie.html


Temat: zaczynam przygodę z kuchnią indyjską
Witaj. Moim hobby jest kuchnia, a jedna z ulubionych kuchnia wschodu, w
szczegolnosci indyjska.

Podam ci przepis na Pork Vindaloo, ale mozna uzyc innego miesa.
Po jednej lyzeczce do herbaty: nasion kuminu, kolendry, 5 kulek czarnego
pieprzu, 2 nasiona zielonego kardamonu, 1 cm imbiru (nie proszek), 2 gozdziki
zmielic w mlynku do kawy/przypraw na puder. 7 zabkow czosnku, 3-4 ostre czerwone
chili, 1 cm imbiru i 3 lyzki bialego wina winegre wlozyc do blendera i
zmiksowac. 350 mieszanego (roznych czesci) miesa zalac masa z blendera i wsypac
zmielone przyprawy. Mozna odstawic na jakis czas do lodowki, ale nie jest to
konieczne, wlozyc na rozgrzany olej z wczesniej uduszona na zloty kolor nieduza
cebula i dusic, jesli trzeba dolewajac wody (nie za duzo). Na osobnej patelni
wlac troche oleju, dodac 3/4 lyzeczki nasion czarnej gorczycy i garsc orzechow
nerkowca i podsmazyc (uwaga na gorczyce gdyz ta strzela) dodac to do miekkiego
miesa i wymieszac. Serwowac z ryzem basmati.

Punjabi chana masala inaczej tarka dal:
259g chana dal czyli zoltej cieciezycy, zalac ok litrem wody i ugotowc do
miekkosci (ok30-40 min) musi byc miekka ale nie do konca rozgotowana. Na
rozgrzany olej wrzucic:1 lyzeczke nasion kuminu i smazyc az poczuje sie aromat
(nie przypalic jakies 20-30 sek) dodac pokrojone w kawalki zielone chili,
posiekana jedna cebule oraz 2 cm imbiru pokrojonego w cienkie slupeczki, smazyc
na brazowo- zloty kolor. Do blendera wlozyc 3 pomidory (niezbyt slodkie, nie z
puszki)i 3 zabki czosnku, zmiksowac. Mase dodac na patelnie oraz przyprawy:3/4
lyzeczki:turmeric, garam masala i 1/1/2 lyzeczli kolendry wszystkie w proszku.
Chwile poddusic i wszystko przelozyc do ugotowanej ciecierzycy, jesli bylaby za
sucha dodac troche wody. Na koniec dodac swiezej zielonej kolendry i wymieszac.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,101222859,101222859,zaczynam_przygode_z_kuchnia_indyjska.html


Temat: Kalafffiorr
proponuje super pyszne,indyjskie danko bezmiesne:koftę z kalafiora.podgotuj go
i zmiksuj,do tego zxiemniaki starte na tarce,ciutka mąki i jajko,przyprawy
(kumin,garam masala,kardamon,imbir,ciut soli,pieprz,chili)formujesz kuleczki
niewielkie i smazysz na oleju.osaczasz.do tego podajeszc sos na goraco:pomidory
z puszki +jogurt naturalny+duuuuzo ostrej papryki i sambal oelek albo
chili......to jest po prostu przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22764060,22764060,Kalafffiorr.html


Temat: CZAS NA WIELKIE GRILLOWANIE!!
czy można karkówkę dzisiejszą wtorkową włożyć do marynaty i trzymać aż do
piątku? czyli 4 dni? nie zepsuje mi się? czy lepiej zamrozić i nastawić w
czwartek?
czy można marynować w garam masala tylko czy z dodatkami?
wyjeżdżamy na weekend już jutro (hihi haha hehe)i wolałabym jak najwięcej
zrobić dziś, żeby w lesie nie zmywać
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22745302,22745302,CZAS_NA_WIELKIE_GRILLOWANIE_.html


Temat: Co zrobić fajnego ze schabu?
aga10000 napisała:

> Wprawdzie pieczony, ale wypróbuję następnym razem. Lecz dzisiaj musi być coś
> innego. Natomiast te Twoje inne przepisy mnie przerastają. Nawet nie wiem co to
> jest "olej z garam masala". Ale dziękuję.

Spokojnie, to żaden kosmos, garam masama to taka przyprawa hiduska, mnie bardzo smakuje. Występuje w postaci proszku i pasty, bardzo aromatyczna, pyszna! Można ją bez problemu kupić w sklepach typu Alma albo inne "kolonialne", czasami występuje w Tesco i Carrefour, warto się wtedy zaopatrzyć na zaś ;) Ja ją używam albo do przyprawiania, albo do stworzenia błyskawicznej marynaty do mięsa.

Z mlekiem kokosowym jest różnie, czasem w zwykłym sklepie się trafi, a czasem znów te korzenne sklepy się przydają.

Makaron ryżowy jest już dosyć popuarny, ostatnio w Polsce kupiłam go w osiedlowym supermarkecie. A robi się go sto razy prościej od zwykłego, bo nie trzeba nawet gotować. ;)

W każdym razie, to tylko wygląda tak uo-hoho, tak naprawdę to bardzo proste rzeczy. Mam nadzieję, że przepis na ten schab (właściwie to on jest węgierski, o ile pamiętam) się przyda i zasmakuje. :)

Pozdrawiam i daj znać, jak skończyło mięcho!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,76102167,76102167,Co_zrobic_fajnego_ze_schabu_.html


Temat: Nadzienia do pierogow
Sa takie indyjskie smazone pierozki Samosa. One wlasnie moga miec nadzienie z
ziemniakow i groszku (to tylko przyklad, ziemniaki to podstawa, reszta zalezy
od natchnienia). Oczywiscie przyprawione to musi byc dosc ostro. Curry, garam
masala. Ugotowane wszesniej warzywka podsmaza sie chwile na oleju z ww
przyprawami i do pierogow. Mozna je ugotowaz zamiast smazyc. Beda lzejsze.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9534018,9534018,Nadzienia_do_pierogow.html


Temat: tikka masala (?) z szafranowym ryzem i ???
tez tak robie ryzyk! albo z garam masala ;) czy...
... jak jej tam. dz!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,32210678,32210678,tikka_masala_z_szafranowym_ryzem_i_.html


Temat: kawa z kardamonem

gzyra <mara@polbox.comw wiadomości news:3AA41
95E.85BF6@polbox.com napisał(a):
(...)

YPrzecież garam masala i curry mają w sładzie kardamon. Można go
dodawać
do słodkich wypieków, ale także do chleba (do chleba, wojma...).
Można
żuć nasiona, co ma być antidotum na uprzedni czosnek.

Y
to sie działo w piątek. profilaktykę przeciwprzeziębieniową
zastosowałem. zadziałało. ale w obie strony ;-) nie znałem tegto
zastosowania kardamonku

Y

Poza tym, jeśli będziesz przyjmował Beduina i nie postawisz (...)
Kardamon jest symbolem gościnności.

Y
to wiedza niezbędna
Y

Klasyczne garam masala:

Y
(...)

mniam

YPat - musisz zrobić nową rubrykę w Puszccce: mieszanki przyprawowe!
Jak
mogliśmy o tym zapomnieć?

Y
my? ty zapomniałeś ;-)

wojma


Źródło: topranking.pl/1205/kawa,z,kardamonem.php


Temat: tandoori masala, chana masala, curry,garam masala
tandoori masala, chana masala, curry,garam masala
Jak samemu w domu skomponować te przyprawy?
Chcę je robić sama bo łatwiewj mi kupić pojedyńcze przyprawy ,niż mieszanki
a pozatym ,fajnie jest robić je samemu tylko mi brak przepisów na masale;
-tandoori
-chana
-garam i
-curry
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,35799682,35799682,tandoori_masala_chana_masala_curry_garam_masala.html


Temat: Rozterki w sklepie z egzotycznymi artykulami
i male sprostowanie
jestem w domu i moglam zerknac. ksiazka nazywa sie "the complete book of indian
cooking" i jest z roku 1996. tu znalazlam cos o niej na amazonie
tinyurl.com/5d6ao8 . absolutnie podpisuje sie pod opiniami czytelnikow.
ze wszystkich, ktore mam ta uzywam najbardziej.
widze, ze sa w niej rozne przepisy na bajis i pakoras. pakoras z pieczarkami sa
np z ciasta tradycyjnego, czyli bez jaja i z soda. bajis z cebula i mieta sa z
ciasta z jogurtem, bez sody, ale i bez jajka. ten "moj" przepis z ksiazki nazywa
sie "bite-sized bajees". proporcje oryginalu: ciasto: 2 kopiaste lyzki maki z
cieciorki, 1 jajo, szczypta soli, szczypta cayenne, po pol lyzeczki kurkumy i
kuminu, lyzeczka garam masala. do srodka kawalki duzej cebuli, lyzeczka swiezej
koledry (opcjonalnie). jesli mikstura po rozmieszaniu jest za plynna, mozemy
dodac nieco maki cieciorki, lub (rada z ksiazki) odrobine bulki tartej :)
smazymy na oleju, podajemy z dipem jogurtowym.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81515084,81515084,Rozterki_w_sklepie_z_egzotycznymi_artykulami.html


Temat: Jak surowka pasuje do pulpetow w sosie curry?
nie przejmuj sie:) praktyka czyni mistrza:)
a dla poczatkujacej gospodyni curry moga byc trudne do odtworzenia, bo nie
znasz podstawowych technik... z czasem Ci to przyjdzie, nie martw sie
klasyczne curry robi sie w ogole bez maki - a role zageszczacza pelni duszona
cebula.. technika jest mniej wiecej taka:
siekasz cebule, przesmazasz na oliwie lub masle, dodajesz przyprawy (wlaczajac
czosnek, ew imbir - na poczatke proponuje nabyc gotowa mieszanke garam masala
albo paste przyprawowa garam masala w sloiczku np firmy Patak) - dusisz - to
jest baza. Do tego dodajesz w zaleznosci jaki sos curry chcesz miec: pulpe
pomidorowa, smietane, mleko kokosowe, ocet.... A na koncu dodajesz "wsad",
czyli mieso, kawalki sera panir/tofu, warzywa, orzechy/bakalie...
To tylko ogolne instrukcje. Co do przepisow na curry to szerokim lukiem
omijalabym te ktore zawieraja make i tzw proszek curry.
Pozdrowienia i ciekawych eksperymentow w kuchni zycze:)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,48868590,48868590,Jak_surowka_pasuje_do_pulpetow_w_sosie_curry_.html


Temat: pasty curry
pasty curry
Obkupiłam sie w takowe Patak's. Zawsze byłam fanką mild curry paste z kolendra
i kuminem(która wcale nie jest taka mild). Teraz do tego mam:
-extra hot z pomidorami i kuminem
-tandoori z tamarynda i imbirem
-garam masala z cynamonem i imbirem
Wszystkie pasuja na pewno do kurczaka-piersi i udek. Te z cynamonem i imbirem
poużywam do tadżinu. Która nadaje sie do ryby?
Aaa i jeszcze mam zielona i czerwona paste tajską. Zważywszy na wydajnosć tych
przypraw poproszę o przepisy,żeby poużywać tego trochę szybciej . W kuchni
tajskiej jestem zielona jako ta pasta;) Pewnie trzeba kupic mleczko kokosowe?
Curry robiłam zawsze najprostsze- kurczak, cebula, pomidory i pasta.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,57160073,57160073,pasty_curry.html


Temat: prośba o pomoc z kurczakiem w jogurcie!
garam masala naprawde jest pyszne, wiec sie nie przejmuj


do tego sobie moze jeszcze jakis pilaw/pilau skombinuj
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22985202,22985202,prosba_o_pomoc_z_kurczakiem_w_jogurcie_.html


Temat: przyprawa graham masala- co to jest? czym zastąpić
W supermarketach (widziałem w Geant przy Puławskiej i Albercie w Galerii
Mokotów) mozna kupić pastę Garam Masala hot firmy Patak.
Cena ok. 20 PLN za słoik 330 ml.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27307196,27307196,przyprawa_graham_masala_co_to_jest_czym_zastapic.html


Temat: mam cumin seed, khatai i garam masala
mam cumin seed, khatai i garam masala
wszystkie te trzy przyprawy w proszku. Oraz 4 udka kurczaka. Chciałabym
wykorzystać przynajmniej jedną z tych przypraw na jakieś orientalne jedzonko
z ryzem i tym kurczakiem w udach. Proszę jakiś fajny przepis, żeby smakowało
inaczej, może być hindusko, bo te przyprawy raczej z Indii pochodzą, prawda?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24857966,24857966,mam_cumin_seed_khatai_i_garam_masala.html


Temat: ziemniaki- inaczej?
ja bardzo lubię je pokroić na plastry i obsypać przyprawą do kurczaka Kamisu,
ew. Garam Masalą lub Cumminem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11324577,11324577,ziemniaki_inaczej_.html


Temat: kuchnia indyjska
już wiem kminek nazywa się "JEERA"
a zmielona gorczyca "DHANIA"

ciesze się że Ci smakowało , na początku z ostrością zawsze trzeba uważać ale
potem to już do woli!!!

jeszcze "moja" zupa-sos z soczewicy:

- potrzebne przyprawy :
1) "sambar masala" , niewiem gdzie można dostać w Polsce ale można zapytać w
restauracjach Indyjskich - może Ci sprzedadzą
2) 1/2 łyzeczki "garam masala"
3) troszke "curry" - orginalnego

jak niedostaniesz "sambar masala" to może być wtedy zamiennie "curry" , chociaż
to nie to samo


- ok. 10 łyżek czerwonej soczewicy zagotować i potem na małym gazie ok 3 godzin
dolewając od czasu do czasu wody bo soczewica bardzo chłonie
- po ok. 2 godz. gotowania dodajemy : 1 łyżeczka ( ja daje 1 łyżke) "sambar
masala" lub "curry" , sól , 1/2 łyżeczki "garam masala"
- 2-4 zgniecione ząbki czosnku
- osobno na 4 łyżkach oleju lekko podsmażamy 1 łyżke kminku indyjskiego
- po wyłączeniu soczewicy , po ok. 3 godzinach - dodajemy ten podsmażony kminek
- musi być konsystencji sosu lub gęścięszej zupy

podawać z ryżem lub chlebkiem "pita"

SMACZNEGO

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,5050094,5050094,kuchnia_indyjska.html


Temat: do czego garam masala?
Łatwo jest dostać gotową garam masala na polskim rynku? Mam kilka pomysłów, ale
nie chce mi się własnoręcznie tej mieszanki przygotowywać (zresztą znalazłam
różne przepisy i jestem trochę skołowana). Możecie mi polecić firmę, ew. miejsce
w Warszawie, gdzie na pewno kupię?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,41060348,41060348,do_czego_garam_masala_.html


Temat: przyprawa graham masala- co to jest? czym zastąpić
bez problemu mozna kupic rozne rodzaje past garam masala firmy patak's. nie
tylko w hipermarketach ale tez w albertach, bomi, piotrze i pawle i innych.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27307196,27307196,przyprawa_graham_masala_co_to_jest_czym_zastapic.html


Temat: Indie
na stronie indianfoodsite.com/spices znajdziesz dokladny opis + zdjecie
mieszanki garam masala oraz wiele innych przypraw, ktore maja zastosowanie w
kuchni indyjskiej.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,27344320,27344320,Indie.html


Temat: Poproszę przepis na zupę z imbirem
Zupa z cukinii South Beach - przepis z forum o tej diecie, ale nie trzeba się
tym sugerować ;)

2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 mała cebula, posiekana,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
2 średnie cukinie, pokrojone w półksiężyce o grubości 0,5 cm,
1 łyżka utartego, świeżego imbiru,
1 łyżeczka curry,
1/2 łyżeczki garam masala (dałam więcej),
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać cukinię, imbir, curry, garam masalę,
smażyć
jeszcze przez 3 min. Wlać bulion i doprowadziuć do wrzenia. Przykryć garnek i
gotować na
wolnym ogniu, aż cukinia będzie miękka (ok, 10 min.). Zmiksować. Przed podaniem
wymieszać z jogurtem.

Ja robię czasem bez garam masali, ale z większą ilością innych przypraw - to
jedna z moich ulubionych zup.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99174989,99174989,Poprosze_przepis_na_zupe_z_imbirem.html


Temat: Zupa z soczewicy - polecam:)
Zupa z soczewicy - polecam:)
Udoskonalony przeze mnie (po wielu próbach) przepis na typowo indyjską
(znaczy: bardzo specyficznie przyprawiona i b. ostrą) zupę z soczewicy:
ok. 250 g soczewicy
1 marchewka
rosołek w kostce
pół puszki pomidorów pellati(bez skorek, najlepiej te krojone)
cebulka
czosnek
kolendra, pieprz, sól, chilli kaszmirskie, garam masala

Soczewicę z pokrojoną marchewką gotuję ok.25 minut, do miękkości, miksuję ok
3/4 z tego(gdy chcę mieć zupe b. zawiesistą), czasem mniej. Pod koniec
gotowania dodaję sól i rosołek. Cebulkę szklę na oleju, dodaję pomidory i
czosnek, wszystko razem mieszam z soczewicą. Pod koniec wlewam ok. 2 łyżek
śmietany 18%- im więcej, tym jaśniejsza i mniej ostra zupka. Sekret tkwi w
przyprawach- oczywiście sól i pieprz,kolendra- z tym łatwiej w sklepach, ale
w Krakowie można dostać typowo hinduskie przyprawy - dodaję więc chilli
kaszmirskie(super ostre) i garam masala- nadaje typowo orientalny smak.
Naprawdę pyszne, proste i bardzo sycące:)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15293113,15293113,Zupa_z_soczewicy_polecam_.html


Temat: Zioła świeże - szukam pomysłów
jest tez przepis na sambal z miety
szklanke (lub dwie) listkow miety miksuje sie z lyzka namoczonych wiorkow
kokosowych (moga byc swieze) zielona ostra chilli, sola, cytryna i zielona
szalotka (tej tez ze 3 lyzki posiekanej)

- zdaje sie ze sie garam masala dodaje... ale niekoniecznie - mozna troche
pieprzu, szczypte kminku i sproszkowanej kolendry...


zamiast miety mozna swieze liscie kolendry lub mlode listki curry


swietny dodatek do mies, ryb i warzyw zblizonych smakowo do indyjskich curry..

mozna przetrzymywac w lodowce - maly sloiczek wystarczy na tygodnie

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,44772589,44772589,Ziola_swieze_szukam_pomyslow.html


Temat: do czego cynamon
jest czescia garam masala - mieszanki przyprawowej, ktorej uzywa sie w kuchni
"hinduskiej".

Garam masala uzywa sie zas do doprawienia wielu potraw, od daal (soczewicy),
saag (potrawy warzywnej) po rozne curry - miesne i bezmiesne oraz miesa z pieca.

Miedzy innymi cynamonu uzywa sie takze do doprawienia chai, czyli herbaty "po
hindusku".

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19824878,19824878,do_czego_cynamon.html


Temat: ryz-jakie przyprawy dodajesz podczas gotowania...?
do curry gotuje basmati z sola, zielonym groszkiem i nasionami
kolendry.

jako pilaw z kurkuma, garam masala, czuszka, kolendra, anyzkiem,
gozdzikami i kardamonem

jako paelle na bulionie z kurkuma albo szafranem

jako kheer basmati na mleku z cukrem i odrobina cynamonu

jako risotto - arborio na wodzie z roznymi dodatkami, z grzybami,
winem, czyste - zalezy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,92643917,92643917,ryz_jakie_przyprawy_dodajesz_podczas_gotowania_.html


Temat: indyjska przyprawa
inny rodzaj garam masali ( po numerki podstaw cobie co tam chcesz)

6 sproszkowanej kolendry
3 kminu indyjskiego
2 czarnego pieprzu
3 lasek cynamonu
3 startego kardamonu
2 startych goździków
2 galki muszkatolowej

Dobre do kombinacji warzywnych (np ziemniaki z groszkiem)

4 ziemniaki (ja wczesniej goruje w mundurkach, lecz zostawiam lekko twardawe.
300 g. mrozonego groszku
1 duza cebula
1/2 chilli
sol
1 kurkume,
4 lyzeczki garam masala (wg przepisu powyzej)
1 lyzeczka posiekanego imbiru swiezego,
cytryna (pod koniec gotowania)
swieza kolendra (takoz)

Cebule posiekac drobno zeszklic na oleju.
dodac przyprawy. psmazyc przez chwile,
dodac ziemniaki pokrojone w kostke (drobna raczej)
dodac groszek
posolic
smazyc przez ok 5-7 minut.
dodac sok z cytryny i swieza posiekana kolendre



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14384419,14384419,indyjska_przyprawa.html


Temat: czy lubicie jagnięcinę??
Uwielbiam, z garam masala. Moim zdaniem najsmaczniejsze mieso obok kaczki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,75584044,75584044,czy_lubicie_jagniecine_.html


Temat: danie z soczewicy
właśnie jem, bardzo szybki obiad: soczewicę ugotować z puszką pomidorów i
zeszkloną cebulą, przyprawić kuminem, kolendrą, chili, cynamonem, albo garam
masala, albo curry w proszku. Pycha.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,105129007,105129007,danie_z_soczewicy.html


Temat: kardamon
do mięsa, wszędzie tam gdzie imbir, do indyka pieczonego, do kurczaka, do
pasztetu, no i oczywiśćie do piernika i innych ciast korzennych. można do
szarlotki i wszędzie tam gdzie cynamon, byle z umiarem, bo ostrzejszy w smaku.
do ostrego curry- podstawowy skadnik garam masala.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9349146,9349146,kardamon.html


Temat: Krewetki królewskie
Gość portalu: baka napisał(a):

> ja mam 16/20 mrożone co dobrego można z nich zrobić?

wiele dobrego

mozna wymieszac z chilli, garam masala, kurkuma, tamaryszkiem,albo octem (po
oderwaniu leblkow) i smazyc na glebokim oleju, krotko, jakies dwie minuty (w
skorupkach oczywiscie

mozna obrac ze skorupek, naciac wzdluz grzbietu, wyjac nitke pokarmowa
i...

no wlasnie, wiele jest mozliwosci

zaczne od b. prostych

skropic sosem sojowym (jasnym raczej) smazyc na b. goracym oleju, dodac
zmiazdzony czosnek tuz przed zdjeciem z ognia
mozna tu dodac troche chilli, i swiezego imbiru
mozna przed wrzuceniem czosnku dodac posiekana zielona cebulke, albo kolendre

mozna dodac jakichs warzyw i sosu ostrygowego, no i pasty chilli
troche brazowego cukru nie zaszkodzi i sambal oelek

smazyc bardzo krotko (partiami) - ja smaze zwykle ok 30 sekund kazda partie


sa tez inne sposoby - mozna dodac do makaronu zasmazanego (po chinsku, czy
tajsku)

mozna zrobic curry tajskie - z mlekiem kokosowym

albo indyjskie (tez z mlekiem kokosowym)

ja czesto tobie tzw. krewetki krysztalowe
po obraniu najpierw je ujedrniam w zamrazarce (ok 20 minut)
potem obmaczam w bialku z odrobina wody i lyzeczka maki ziemniaczanej

smaze krociutko (patriami)
potem podsmazam groszek cukrowy (ok minute) dodaje krewetki skarapiam olejem
sezamowym i dodaje sosu sojowego

mozna zrobic malajska zupe "laksa" - znow mleko kokosowe

mozna posiekac (chyba jednak bylaby to fanaberia) i dodac do chinskich pierozkow
albo do jakiejs czystej zupy z warzywami

ostatnio widzialam jak ktos robil tosty z krewetkami (po chinsku, oczywiscie)

krewetki to bardzo wdzieczny produkt


jesli jednak kupilas juz ugotowane (rozowe) to zrob tylko dobry sos do
maczaniai zagryzaj do dobrego bialego wina

moj sos autorski to: jogurt (pol szklanki) zabek czosnku,sol, lyzka miodu,
lyzka pasty chilli (lub lyzeczka)troszke soku z cytryny i...ociupine dobrego
indyjskiego czutneya - mowia ze rewelacja, mnie oczywiscie b. ten sos smakuje

mozna tez dodac troche majonezu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36483286,36483286,Krewetki_krolewskie.html